harsen waxenpermanent ontharentijdelijk ontharenontharing bikinilijnlpl ontharen

WWW.ONTHAREN.TOPLINK.BE - INTENS PULSED LIGHT

Permanent ontharen - IPL

IPL: Intens-pulsed-light

De IPL methode voor permanent ontharen werkt volgens het principe van selectieve fotothermolyse, ook xenon-lichttherapie genoemd. Korte xenonlichtflitsen worden via een saffier naar de te behandelen haren geleid. Het haar bevat melanine (pigment) dat het licht absorbeert en omzet, gedurende enkele milliseconden, in warmte. Dit warmte-effect werkt vernietigend voor het haarzakje en leidt tot permanente ontharing.

Hoe gebeurt de selectieve foto-thermolyse?

Tegenwoordig zijn er verschillende IPL merken op de markt. De betere IPL apparaten hebben:

1) een waterkoelingssysteem: heel belangrijk naar veiligheid toe. IPL toestellen met enkel luchtkoeling kunnen oververhitten en huidverbranding veroorzaken. Vaak zijn deze IPL toestellen aan de zwakkere kant, waardoor veel behandelingen vereist zijn.

2) een saffier: een saffier of optisch hardglas bundelt het licht zodat weinig lichtstralen verloren gaan. Bij IPL toestellen met enkel een glasplaatje voor de lamp gaat veel licht verloren, wat weer ten koste gaat van de doeltreffendheid van de behandeling.

3) IPL toestellen die geen gel nodig hebben zijn aan de zwakke kant. Men zal slechts geleidelijk aan een haarvermindering vaststellen. Dr. Bjerring, een dermatoloog die heel wat onderzoek naar lichtontharing op zijn naam heeft staan, waarschuwt:

Bij sommige laser- en lichtbehandelingen vallen de haren meteen de volgende dagen al uit. Dit lijkt zeer effectief te zijn, maar eigenlijk is dit een slecht teken. Het betekent nl. dat de laser of IPL een te korte en te hoge energietoevoer heeft gegeven, waardoor de haren evaporiseren en een ontsteking wordt veroorzaakt in de oppervlakkige cellen langs de haarschacht, maar de dieper gelegen cellen werden niet bereikt.
Als reactie worden de haartjes wel uitgestoten en de groei wordt wel vertraagd, maar uiteindelijk komen de meeste haren weer terug.

Beter dus is een mildere methode met een lange-termijn-effect. Als de dieper gelegen groeicellen zijn bereikt, gebeurt haaruitval niet de volgende dagen, maar pas circa 10 dagen tot 4 weken na de behandeling.

4) Geen overdreven grote oppervlaktespot: als de behandeloppervlakte per flits vrij groot is, waardoor men sneller kan werken en men minder flitsen dient te geven, zal dit ten koste gaan van de effectieve jouleswaarde (lichtenergie) wat weer resulteert in zwakkere behandeling en minder effectieve resultaten. De oppervlaktespot waar mee gewerkt wordt varieert van 2cm² tot 12,5cm².

5) veilige filters: een belangrijk veiligheidsaspect voor het gebruik van gepulst licht is het wegfilteren van ongewilde secties van het lichtspectrum van UV (ultraviolet) en IR (infrarood) licht. Sommige IPL apparaten gebruiken een goedkoop filter of een geverfde lamp. Deze kunnen aan kwaliteit verliezen tijdens de behandeling, waardoor ze schadelijk licht niet meer filteren wat verbrandingsrisico met zich meebrengt.

 terug naar boven

  vouwfiets test - laptop kopen - auto huren - stress en magnesium - haaruitval vrouw - PRIVACY