harsen waxenpermanent ontharentijdelijk ontharenontharing bikinilijnlpl ontharen

WWW.ONTHAREN.TOPLINK.BE - GESCHIEDENIS ONTHARING

Het ideaal van een glad lichaam

Een glad haarloos lichaam is geen modegril van de laatste tijd. In het oude Egypte ging de vrouw al glad door het leven. De Griekse en later de Romeinse vrouw volgde dit voorbeeld. Het gaf haar schoonheid, jeugd en onschuld....

De oude Egyptenaren zagen een glad, haarloos (vrouwen)lichaam als een ideaal van schoonheid. De vrouw van de goddelijke Farao gaf daarin het voorbeeld en de Egyptische vrouw zorgde er dan ook voor dat er geen haartje op haar lichaam te vinden was. Harsen met een taaie emulsie op basis van olie en honing was gebruikelijk, het tegenwoordige 'sugaring'.

De Grieken namen dit gladde ideaal over wat blijkt uit de oude Griekse beelden. De gebeeldhouwde vrouwen zijn allemaal glad gepolijst en schaamhaar is niet te vinden. De Grieken vonden schaamhaar bij vrouwen lelijk en zeker in de hogere kringen werd dit haar dan ook verwijderd door de dames.

Ook de Romeinen hielden niet van schaamhaar: meisjes begonnen het al weg te halen zodra het eerste haartje begon te groeien. Zij trokken de haren uit met een pincet, de 'volsella' genaamd. Er was zelfs al een ontharingscrème bekend, de 'philothrum of dropax', de voorloper van onze huidige ontharingscèmes! Harsen deden zij ook: met pek of hars.

In alle landen van het Midden-Oosten epileren de vrouwen uit hygiënische overwegingen hun venusheuvel en schaamlippen. Met de verspreiding van de leer van de islam verspreidde zich ook dit gebruik naar vele andere landen: India, Pakistan, Turkije, Iran en veel streken in Afrika.

Later brachten de uit het Heilig Land teruggekeerde kruisvaarders het gebruik van het verwijderen van het schaam- en okselhaar bij vrouwen naar onze streken. In de periode van 1200 tot 1600 lezen we hier regelmatig over. Ook op schilderijen uit die tijd zijn de vrouwen meestal gladgeschoren afgebeeld. In de Franse kastelen die in die tijd gebouwd werden bevond zich altijd een speciale epileerkamer, waarin de adelijke dames hun venusheuvel van haar ontdeden. Er gaat ook een verhaal dat een Italiaans meisje van lichte zeden een poosje werkeloos werd, doordat een slordige kapper in een van haar schaamlippen had gesneden!

In 1520 schreef Bassano de Zra: "De Turken beschouwen het als een zonde wanneer een vrouw haar op de geslachtsdelen heeft. Zodra een vrouw de haren op voelt komen, rept zij zich naar het badhuis om het in de speciale ontharingskamers te laten verwijderen.

Het ontharen raakte in onbruik toen Catharina de Medici, koningin van Frankrijk, haar hofdames verbood om nog langer hun schaamhaar te verwijderen. In de Viktoriaanse tijd raakte het ontharen helemaal in onbruik.

In de zestiger jaren werd het ontharen weer herontdekt en nu lijkt het erop dat iedere vrouw zich wel geheel of gedeeltelijk van haar lichaamshaar ontdoet. Oksels, benen, bikinilijn, horen tegenwoordig glad te zijn. Men gaat voor permanent ontharen.

Ook de man wordt steeds gladder. De tijd dat een 'echte' man veel haar had ligt al weer enige tijd achter ons. Mogelijk door de 'unisex' gedachte? Of wordt de man tegenwoordig zijn vrouwelijke kant meer laten zien? Voor vele sportlieden is dit geen vraag: zij zijn al jaren glad. Heeft u ooit een harige bodybuilder gezien?


 terug naar boven

  vouwfiets test - laptop kopen - auto huren - stress en magnesium - haaruitval vrouw - PRIVACY